Jau rakstījām, ka diedzēt var redīsu, kressalātu, krešu, rukolu, sinepju, saulespuķu, kāpostu, sīpolu, brokoļu u.c. sēklas, jo ziemā, kad vasarā uzņemto vitamīnu rezerves pakāpeniski izzūd, ļoti labs veids, kā vairot enerģiju un stiprināt savu veselību ir dīgstu lietošana uzturā. Par redīsu dīgstiem un kresēm jau rakstijām, šodien kārta pārējām diedzējamām sēklām!

Sierāboliņa dīgsti
Sierāboliņš, Grieķu trogonella, arī grieķu sierāboliņš vai grieķu sieramoliņš
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Diedzē iekštelpās visa gada garumā uz šķīvja, burkā, kuram uzklāta salvete vai izmantojiet speciālus diedzēšanas traukus.
Sēklu diedzēšana aizņem 3-5 dienas. Var sēt arī augsnē un audzēt augus. Satur vitamīnu C, dzelzi, minerālvielas, 23% proteīnu. Pazemina holesterīna līmeni asinīs.Var ēst vienus pašus asnus, vai jaukt kopā ar citiem asniem salātos, uz sviestmaizēm, piemērota garšviela siera ēdieniem. Siera amoliņš piešķir ēdieniem vieglu riekstu garšu. Kraukšķīgi.

Bietes dīgsti
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 6-8 dienām. Dīgsti sarkani-violetā krāsā, tie satur daudz vitamīnus (A,B1, B2,B3,B4,B5,B6,C,E) un minerālvielas: kalciju, dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, cinku un sēru. Izrādās, biete liekama vienā plauktā kopā ar šokolādi. Atšķirībā no otrās, biete gan nesatur feniletilamīnu, bet toties trimetilglicīnu, kas sarežģītu darbību rezultātā izdara to pašu, ko šokolāde – palielina laimes hormona – serotonīna – līmeni. Tik bietes dīgsta gadījumā – bez vainas apziņas. Lieliski salatos, kā arī gaļas, zivju un dārzeņu ēdienos.

Brokoļu dīgst
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 5-7 dienām. Dīksti satur vitamīnus un minerālvielas. Dīgstus izmanto salātu pagatavošanai kā arī pie gaļas un zivju ēdienos. Piedod tiem patīkamu pikantu , maigu garšu. Amerikāņu pētnieki atklājuši, ka brokoļu dīgsti satur īpašu fermentu, kas kalpo vēža profilaksei; sevišķi augsta šīs vielas koncentrācija ir trīs dienas vecos dīgstos. Lietojami arī sirds un asinsvadu slimību profilaksei.
Fenheļa dīgsti
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 8-10 dienām. Dīgsti smaržo un garšo pēc anīsa, satur vitamīnus (A, B, E) un minerālvielas (fosforu, dzelzi un magnēziju ). Dīgstus izmanto salātu pagatavošanai kā arī zivju ēdienos un pastās.

Lucernas dīgsti
Diētisks produkts, maigs un svaigs, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 4-6 dienām. Dīgsti satur daudz proteīnu, vitamīnus (B1,B2,E,K,D,A) un minerālvielas: kalciju, dzelzi, fosforu, magniju, kāliju un sēru. Dīgsti piemēroti sviestmaižu un salātu pagatavošanai, ir sulīgi, nav asi.

Saulespuķes dīgsti
Diētisks produkts, piemērots diedzēšanai nelielā ūdens daudzumā. Dīgstus var ēst pēc 2-8 dienām. Dīgsti satur proteīnus, lecitīnu, vitamīnus (A,B,E,C un D) un minerālvielas (magniju, fosforu, kāliju, kalciju un dzelzi). Dīgsti kraukšķīgi, ar patīkamu riekstu smaržu, gardas pašas par sevi, piemērotas salātiem un sasmalcinātā veidā vitamīnu dzērieniem.