Šis augs cēlies no Austrumiem, kur tā augļi bieži tiek pārdoti lielveikalos. To dažkārt pazīst kā ‘Citrus japonica’, bet tas patiesībā nav citrusaugs, lai arī izskatās pēc miniatūra apelsīna. Fortunellas augļi ir ļoti iecienīti Ķīnā un Japānā, kur tie tikuši audzēti un lietoti pārtikā jau gadsimtiem ilgi. Baltie ziedi ir aptuveni 13 mm diamet­rā un tiem ir spēcīga, salda apelsīnziedu smarža, savukārt lapas ir tumši zaļas, spīdīgas un gludas. Fortunellas augļus sauc par – kumkvatiem.

Zināmas trīs fortunellu sugas: margari­ta — visizplatītākā kā arī biezlapu un Japānas fortunella. Visas sugas ir pieejamas gan uz parastajiem, gan uz pundurveida potcelmiem (potcelmus izmanto, lai ātri iegūtu attiecīgās sugas vai šķirnes augus ar attīstītu sakņu sistēmu). Dabiski audzēti (nepotēti) augi atbilstošos klimatiskajos apstākļos var izaugt 1,8 m līdz pat 7,5 m augsti. Savukārt tie, kas audzēti uz pundur pot­celmiem, parasti izaug tikai apmēram 1,2 m gari. Tie ir piemērotāki audzēšanai telpās lielos traukos.

Fortunellas ir jutīgi, vāri augi, kas labi jūtas siltās vasarās un var smagi ciest nepiemērotos apstākļos. Tiem nepieciešama aiz­sardzība visās jomās, kā arī jānod­rošina vienmērīgi augsta tempera­tūra, lai tie veidotu augļus.

AUGĻU IZMANTOŠANA

Atšķirībā no lielākās daļas citrusaugļu, šiem augļiem var ēst gan pašu augli, gan tā mizu. Mizai ir salda garša, savukārt augļa mīkstums ir skābens.
Augļus iespējams ēst gan svaigā, gan pagatavotā veidā. Tie bieži tiek izmantoti marmelāžu, ievārījumu un želeju pagatavošanai, kā arī tos var marinēt vai iecukurot.
Kumkvati ir lieliskas uzkodas arī vienkārši tāpat, tos var arī sagriezt šķēlītēs un pievienot augļu salātiem vai atspirdzinošam dzērienam.

AUGA PAVAIROŠANA

  • Apēdiet augli un saglabājiet dažas sēklas, noskalojiet no tām augļa mīkstumu un atstājiet uz 2-3 dienām apžūt.
  • Piepildiet podiņu ar augsnes substrātu sēšanai, kam pievienotas smalkas smiltis. Iesējiet sēklas seklā podiņā un uzsijājiet nedaudz substrāta.
  • Ievietojiet podiņu ūdenī vairāku centimetru dziļumā, kamēr mit­rums uzsūcas līdz augsnes virskārtai, tad izņemiet no ūdens un (ļaujiet liekajam ūdenim notecēties.
  • ievietojiet podiņu plastmasas maisiņā un nostipriniet augšā, sasienot ar Novietojiet uz siltas palodzes. Pārbaudiet augsni reizi 7-10 dienās, lai pārliecinātos, vai tā nav pārāk sausa.
  • Noņemiet maisiņu, līdzko parādās dīgsti, un novietojiet podiņu paēnā.
  • Kad dēsti izauguši apmēram 5 cm lielumā, izstādiet tos atsevišķi nelielos podiņos, izmantojot augsnes substrātu stādīšanai. Turpmākā kopšana tāpat kā pieaugušiem augiem.

VISPĀRĪGAS PRASĪBAS, KOPŠANA UN APSTĀKĻI

Nokniebiet jauno augu galotnes, lai veicinātu kuplāka un krēmveidīgāka auga veidošanos, kā arī katru gadu apcērpiet, lai veicinātu augšanu.
Pārstādiet augu, kad saknes pāraugušas podiņu. Jaunu augu visdrīzāk būs jāpārstāda katru otro gadu. Pieaugušajiem augiem pavasarī virsējo augsnes slāni aizstājiet ar svaigu substrātu.
Vasaras periodā vispirms ļaujiet augsnei podiņā nedaudz izžūt, tad kārtīgi aplaistiet. Ziemā auga laistīšanu samaziniet līdz minimumam.
No pavasara līdz vasaras beigām mēslojiet savu fortunellu vienu reizi mēnesī ar parasto šķidro mēslojumu. Ziemas laikā šim augam mēslošana nav nepieciešama.
Fortunella jānovieto pēc iespējas gaišākajā vietā, tomēr vasarā neturiet to tiešā saules gaismā vai karstumā. Auga saknēm nepieciešams vēsums. Ziemā novietojiet to spilgtā gaismā.
Karstās vasarās augus varat atstāt uz apjumtas terases, bet ziemā tiem nepieciešamā minimālā temperatūra ir vismaz 13 – 16 °C.