Sakņudārzā un Siltumnīcā Siltumnīcā

TOMĀTU APRŪPE AUGUSTA BEIGĀS UN SEPTEMBRA SĀKUMĀ

Kā tad pasteidzināt tomātu nogatavošanos?
Galvenie uzdevumi augustā un septembrī – paātrināt tomātu gatavošanos un maksimāli aizsargāt tos no slimībām.  Varētu likties ka tomāti jau ir lieli un vairāk mitruma tiem nav nepieciešams. Bet ne būt tā nav, lai tie saglabātos tikpat skaisti un lieli, sulīgi – tiem nepieciešams regulārs augsnes mitrums, protams ar mēru – nepārlaistot. Un šī perioda (augļu nogatavošanās) laikā nedrīkst pieļaut straujas augsnes mitruma svārstības, uzturi to vienmērīgi mitru visu laiku. Ja augsne būs te mitra, te sausa tad tomāti var saplaisāt.Mēs visi vēlamies maksimāli lielāku ražu no saviem tomātiem un protams ka tikai ar aplaistīšanu vien nepietiks.

TOMĀTU PIEBAROŠANA KĀ SILTUMNĪCĀ TĀ ARĪ UZ LAUKA

Daļa problēmu ar tomātiem varētu būt novērojama tajā ka nav saņēmuši pietiekami daudz papildbarības un mēslojuma. Ļoti bieži dārznieki vienkārši izbārsta mēslus pa dobīti un iemaisa tos augsnē ar grābekļiem. Bet augsne nespēj apstrādāt visus papildmēslojumus un daļu no tiem mēs aizskalojam prom ar augu laistīšanu.

Vislabāk piebarot tomātus (arī citus augus) ir izvēloties šķidros papildmēslojumus un iemaisot tos ūdenī ar ko laistām tos.

Augustā un septembrī divreiz vairāk tomātiem pieaug vajadzība pēc kālija. Vislabāk tos piebarot ar pelniem (1 glāze uz 10 l ūdens) vai citu jums zināmu kālija saturošu papildmēslojumu.
Ja tomātu lapas kļuvušas gaišākas – acīm redzams slāpekļa trūkums. Bet pie fosfora trūkuma lapas iegūst purpura-violetu nokrāsu.

Lai tomāti nepārstātu augt un briest, uzbarojiet tos ar vistu mēslu uzlējumu: 0,5 kg sausu vistu mēslus aplejiet ar 10 l ūdens, aizvākojiet trauku kur gatavojat šo uzlējumu (var ņemt talkā parasto pārtikas plēvi) uz 3-5 dienām. Pēc tam atšķaidiet uzlējumu ar ūdeni attiecībā 1: 20 un izlejiet 1 l zem katra auga.

KO IESĀKT AR TOMĀTU ZIEDKOPĀM?

Ziedkopas un ziedpumpuri, kuri zied augustā un septembrī, visticamāk, nepaspēs dot kvalitatīvu ražu. Tādēļ tos labāk noplūkt, taču vidēji tomāti nogatavojas 45 dienas. Lēmums vai atstāt šīs ziedkopas ir jāpieņem Jums pašiem. Galējā gadījumā varēs noplūkt zaļus tomātus un nolikt tos nogatavināšanai.

Nepieļaujiet kļūdas audzējot tomātus – un tad jūsu zaļie audzēkņi jūs apdāvinās ar vēl nebijušu ražu. Protams nav tādas ideālās receptes nevienai augu audzēšanas grupai, mēs varam tikai smelties zināšanas no savas pieredzes un iespējams no citu kļūdām. Nekļūdās tikai tie kuri neko nedara!

ROBERTS
Interese par dārzu un dārza darbiem Robertam bija jau no bērnības. Tieši tādēļ mācījies Bulduru Dārzkopības vidusskolā. Šobrīd strādā sabiedriskajā ēdināšanā, bet par dārzu neko nav aizmiris. Viņš arī zināšanas pielieto praksē. Viens no Musudarzs.lv idejas autoriem.