Dzērvenēm piemīt daudzas ārstnieciskas īpašības – tās stiprina imunitāti un aizsargā no apkārt klejojošajiem vīrusiem. Šo ogu labvēlīgā ietekme uz veselību nav noliedzama, un to apstiprina arī mūsdienu medicīna. Dzērvenes var palīdzēt gan dažādu slimību profilaksē, gan veicināt ātrāku atlabšanu.

Dzērvenēm un to preparātiem konstatēta spēja normalizēt holesterīna līmeni asinīs, aizkavēt ādas novecošanās procesus, normalizēt paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī palīdzēt cilvēka organismam cīņā ar mikrobiem, kas ir īpaši būtiski vīrusu sezonā.  Dzērvenes ir arī efektīvs līdzeklis urīnceļu infekciju ārstēšanai. Vairākos zinātniskos pētījumos pierādīts, ka dzērveņu sulas dzeršana mazina šīs saslimšanu simptomus. Zinātnieki izpētījuši, ka dzērveņu ekstrakts kavē mutes, resnās zarnas, prostatas un krūts vēža veidošanos.  Dzērveņu baktericīdās īpašības palīdz rūpēties par mutes dobuma higiēnu. Dzērveņu sastāvā ir vielas, kuras noder zobu kariesa profilaksei, jo neļauj kariesa izraisītājiem piekļūt zobu emaljai un bremzē kaitīgo mikroorganismu attīstību, kuri vainojami zobu un smaganu slimību izraisīšanā.

Dzērvenes ir ne tikai garšīgas un vitamīniem bagātas, bet arī labs antibakteriālais līdzeklis. Pat indiāņi tās esot izmantojuši brūču dziedēšanai un urīnpūšļa ārstēšanai. Viņi tās vārīja kopā ar kļavu sīrupu. Arī mūsdienās ārsti ne tikai homeopāti iesaka infekciju gadījumos un it īpaši, ja ir urīnpūšļa infekcija, lietot uzturā dzērvenes, vai vismaz dzert tabletes ar dzērveņu ekstraktiem. Veselas neapstrādātas ogas ir pilnas ar antioksidantiem un pretiekaisuma savienojumiem, kas var palīdzēt novērst daudzas hroniskas slimības. Dzērvenes satur flavonīdu, kas tiek uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem pret vēža cīnītājiem. Dzērvenes, tāpat kā citi sarkanie, purpura un zilie augļi un dārzeņi, satur antociānu, spēcīgu antioksidantu kas kas darbojas kopā ar citiem antioksidantiem, lai izvadītu kaitīgos brīvos radikāļus un, tādējādi palīdz novērst sirds slimības un pazemina asinsspiedienu.

Dzērveņu sula novērš baktēriju pielipšanu šūnas sieniņām, kuras izraisa urīnceļu infekcijas. Bez to antibakteriālajām īpašībām, dzērveņu sula ir arī pretsēnīšu un antivīrusu iedarbība. Dzērvenes un dzērveņu sula var samazināt risku, saslimt ar kuņģa vēzi un kuņģa čūlu, kā arī palīdz novērst aplikuma veidošanos uz zobiem. Dzērvenes satur C vitamīnu, šķiedrvielas un mangānu, kā arī citus dažādus savienojumus, fitosavienojumus, piemēram, fenolskābi, proantocianidīnu, antociānu, flavonoīdus un triterpenoids, kas palīdz stiprināt imunitāti. Lai gūtu vislielāko labumu, lietojat ogas svaigā veidā ne tabletēs ar ekstraktu.

Dzērvenes ir labas arī acīm un redzei, tās palīdz pret acs muskuļu deģenerāciju, kataraktu un diabētisko retinopātiju. Dzērveņu sastāvā esošās vielas nostiprina kapilārus acī un uzlabo asins plūsmu tīklenē.

Dzērvenes var lietot arī kaltētā veidā, piemēram, rozīņu vietā.

Daži piemēri kā dzērvenes pievienot savas ikdienas uzturam.
1.    Žāvētas dzērvenes vari izmantot kūciņās un smalkmaizītēs rozīņu vietā.
2.    Ja salātos prasās neliels skābums, pieliec nevis citronu vai etiķi, bet gan dažas svaigas dzērvenes!
3.    Samīcītas dzērvenes ar medu kalpos kā garda glazūra ceptai vistas filejai vai cūkgaļai.
4.    Paštaisītas limonādes recepte: dabīgo dzērveņu sulu un dzeramo sodu vienādās daļās atšķaidi ar ūdeni.
5.    Sablendē svaigas dzērvenes, apelsīnu un nedaudz brūnā cukura. Tās būs veselīga un ziemīga piedeva brokastu pankūkām.