Mārsils ir smaržīgs panātru jeb lūpziežu dzimtas puskrūms. Stumbri guloši, nenoteikti četršķautņaini, ziedošie stumbri apaļi, ar matiņiem, zari stāvi, 5 – 10 cm augsti. Lapas sīkas, ar īsu kātu, veselas, eliptiskas, iegareni eliptiskas, pie pamata ar baltiem sarveida matiņiem, virspusē un apakšpusē ar maziem punktveida dziedzeriem. Ziedi divlūpaini, violetrožaini, sārtvioleti vai balti, blīvās galviņās zaru galā. Zied no jūnija līdz augustam.

Latvijā sastopams visā teritorijā. Aug sausās pļavās, kāpās, priežu mežos.

Ārstniecības augs. Tautas medicīnā lieto gremošanas orgānu darbības stimulēšanai, pret sāpēm vēderā, gāzu uzkrāšanos zarnās, nieru slimību ārstēšanai kā diurētisku, nomierinošu un pretdrudža līdzekli, kā arī garā klepus, astmas, hipertonijas un bezmiega ārstēšanai.

Dekoratīvs augs. Veido paklājveida audzes, izmanto akmens dārzos. Ir izveidotas šķirnes ar baltiem vai sarkaniem ziediem

Garšaugs. Izmanto svaigas un žāvētas lapas, jauno dzinumu galotnes ar pumpuriem. Pulverī sasmalcinātu mārsilu pievieno dārzeņu un gaļas, zivju zupām, kā arī gatavojot mājas sieru. Svaigas mārsila lapiņas pievieno gurķu un tomātu salātiem, marinētiem gurķiem.