freeimages.com

 

Klāt šī gada pēdējā – 52. nedēļa. Vieni svētki jau aiz muguras, citi vel tikai priekšā. Pa vidu šiem svētkiem, ikdienas rūpes un raizes. Noteikti nepieciešams nodoties mājas uzkopšanai no vieniem uz citiem svētkiem, tāpēc labvēlīgākais laiks šo darbu veikšanai, no pirmdienas līdz trešdienas priekšpusdienai. Protams nedrīkstam aizmirst arī par telpaugiem un citiem ar dārzu saistītiem darbiem. 

26. – 28. decembrisLapu dienas. Tāpat kā ierasts, varam aprūpēt telpaugus noslaukot ar mitru lupatiņu to lapas. Laistam augus, bet nepārcenšamies, jo vairāki augi atrodas “miega” periodā – laistīt vajag bet mēreni! Noteikti vēdinam telpas, lai augiem būtu pietiekami daudz skābekļa. Nomazgājam un notīram logus, lai augi atrodoties uz palodzes, saņemtu maksimāli daudz gaismas.

29. decembris – DĀRZA DARBIEM NEPIEMĒROTA DIENA.

30. decembris Augļu diena. Kā zināms, dārzā nav augļu koku un ogu krūmu aprūpes un ražas laiks, un pirms gadumijas īpašu uzmanību šiem augiem nevajag veltīt. Tāpēc droši vari pagatavot kādu īpašu ābolmaizi, vai bulciņu ar ogām no saviem ābolu ražas krājumiem. Bet neraizējies, (ja ābolu raža nav bijusi vai padevusies ne visai laba) droši dodies uz tuvāko tirgu vai veikalu un sarūpē ābolus no kāda cita mājražotāja. (Zemāk atradīsi recepti gardai ābolmaizei no musudarzs.lv)

31. decembris – Sakņu diena. Vecgada vakars ir klāt! Par dārza darbiem raizes atliec uz Jauno gadu un šovakar nododies svinībām. Kā jau čaklai saimniecei, vai saimniekam šodien taps ne mazums gardu ēdienu svētku galdam. Musudarzs.lv kolektīvs iesaka Jums izmantot savu izaudzēto produkciju ēdienu tapšanā, jo tas ir veselīgāk un tomēr ar rūpēm lolots Jūsu dārziņos. Arī mēs gatavojamies gadumijai!

 

Gardā ābolmaize
Sastāvdaļas:
Kviešu milti 500 g
Kefīrs 250 ml
Cukurs 1 glāze
Olas 3 gab.
Āboli 5 – 10 gab lieli, ja mazi tad var līdz 20
Cepamais pulveris 1 tējk.
Vanilīna cukurs 1 ēdamk.
Skābais krējums 3 ēdamk.
Kanēlis 1 ēdamk.
Sviests 100 g

Pagatavošana:
2 glāzes miltu , kefīru, 2 olas, cukuru, cepamo pulveri un vanilīna cukuru sajauc viendabīgā masā. Ieliek ledusskapī uz 20-30 min, lai nostāvas. Sagatavojam mīklu. Nomazgā, nomizo un sagriež ābolus nelielās pusītēs. Apstrādājam ābolus. Atsevišķā traukā sajauc olu, krējumu un 1 ēdamk. cukura. Sagatavojam krējumu ar olu. Uz cepešpannas liek cepamo papīru ieziestu ar sviestu, uzlej virsū mīklu. Sagatavojam paplāti. Pārkaisa ar āboliem, pārlej ar sakulto olu un krējumu, paber ar cukuru un kanēli. Saberam ābolus un garšvielas. Plātsmaizes drumstalām sajaucam 3 ēdamk. miltu, 3 ēdamk. cukura, pievieno aukstu sviestu, sakāpā drumstalās. Gatavās drumstalas ber uz plātsmaizes. Ja liekās, ka sviesta par daudz var pielikt nedaudz miltu. Sagatavojam ābolu plātsmaizes drumstalas. Cepam plātsmaizi 200°C, 30 min. Lai labi garšo!

Tiekamies Jaunajā 2017.  ugunīgā gaiļa gadā! Paldies, ka esi!
Tavs musudarzs.lv kolektīvs.