Ja jūs vēlaties redīsu ražu ievākt gandrīz bez pārtraukuma visu gadu, jums jāizvēlas diezgan atšķirīgas šķirnes. Redīsiem izšķir trīs šķirņu grupas:

  • Agrās šķirnes jūs variet sēt sākot ar februāri lecektī. Vislabāk izvēlēties ātraudzīgas šķirnes.
  • Agrās brīvdabas šķirnes tiek sētas tieši dobēs apmēram no marta vidus.
  • Vasaras šķirnes sējamas no jūnija līdz pat rudenim. Kultivēšanas ilgums, tātad laiks no iesēšanas līdz ražai pavasarī un rudenī sastāda nepilnas astoņas nedēļas. Vasarā ražu var ievākt jau pēc četrām nedēļām.

Ražas ievākšanas laiks ir ļoti svarīgs. Pārāk vēlu ievākti redīsi ir zaudējuši savu sulīgo, kraukšķīgo svaigumu. Tie ir izkurtējuši un nav vairs garšīgi. Tāpēc labāk sējiet ik pa četrām nedēļām tieši tik daudz, cik ir nepieciešams jūsu tuvākā laika patēriņam.

AGRĀS ŠĶIRNES

  • ‘Eiszapfen’ – sniegbalti, cilindriskas formas bumbuļi; maiga, pikanta garša; ar īsu lapotni; 10 cm gari, sēj no marta līdz augustam.
  • ‘French breakfast’ – sarkani, gareni bumbuļi ar baltu galu; vidēji stipra garša; 5 cm gari, sēj no marta līdz septembrim.
  • ‘Juwaprint’ – koši sarkani, lieli, apaļi bumbuļi; vidēji gara lapotne; maiga, pikanta garša sēj no marta līdz oktobrim.
  • ‘Knacker’ – sarkani, lieli, apaļi bumbuļi; kraukšķīgs augļa mīkstums; spēcīga garša, sēj no marta līdz septembrim.
  • ‘Rundes weires’ – sniegbalti, apaļi bumbuļi; kraukšķīgs augļa mīkstums; pikanta garša; ienākas ļoti ātri, sēj no marta līdz septembrim.
  • ‘Rudi’ – sarkani, lodes formas bumbuļi; maiga, pikanta garša; vidēji gara lapotne; ātri ienākas, sēj no marta līdz septembrim.

VASARAS ŠĶIRNES

  • ‘Cherry belle’ – gaiši sarkani, mazi, lodes formas apaļi bumbuļi; saldena, pikanta garša; ļoti īsa lapotne, sēj no jūnija līdz septembrim.
  • ‘Flamboyant’ – sarkani, cilindriskas formas bumbuli ar baltu galu; asa garša; līdz 7 cm gari, sēj no jūnija līdz augustam.
  • ‘Milva’ – gaiši sarkani, lodes formas bumbuļi; pikanta garša; ātri ienākas, sēj no jūnija līdz augustam.
  • ‘Raxe’ – sarkani, apaļi bumbuļi; stingrs, kraukšķīgs augļa mīkstums; maiga, pikanta garša, sēj no maija līdz septembrim.
  • ‘Riesen von Aspern’ – sarkani, apaļi, lieli bumbuļi; stingrs augļa mīkstums; ļoti stipra garša, sēj no jūnija līdz augustam.
  • ‘Riesenbutter’ – tumši sarkani, ļoti lieli, apaļi bumbuļi; spēcīga, pikanta garša; aprobēta šķirne, sēj no maija līdz jūlija beigām.

SĒŠANA UN KOPŠANA

  • Pirms stādiet redīsus, uzlabojiet stādīšanai paredzēto augsni, vienmērīgi pa dobes virsmu izlīdzinot diezgan plānu slāni komposta.
  • Iestrādājiet augsnē kompostu. Uzirdiniet zemi, ik pēc noteikta gabaliņa iedurot tajā dārza dakšas un pakustinot tās šurp un turp.
  • Sēklas sējiet apmēram 1 cm dziļās sējas vadziņās reti un vienmērīgi. Pārberiet pāri plānu kārtiņu augsnes. Atstatums starp rindām 15-20 cm.
  • Dīgstus izretiniet līdz apmēram desmit centimetru atstatumam, līdzko tiem izveidojušās divas lapas. Augšanas periodā labi laistiet.

Der zināt! Bērni mīl stādīt un kopt redīsus, jo tur bez lielām problēmām salīdzinoši ātri redzami rezultāti, kas iepriecina visu ģimeni. Ja redīsus sēj vasarā, tad bērni jau pēc četrām nedēļām var ievākt ražu. Būtu labi, ja jūs ļautu bērniem pašiem izvēlēties sēklas un tās iesēt — tā viņi procesā piedalīsies jau no paša sākuma.