salāti.jpg">salāti-300x224.jpg" alt="salāti" width="300" height="224" srcset="http://www.musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/05/salāti-300x224.jpg 300w, http://www.musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/05/salāti-768x574.jpg 768w, http://www.musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/05/salāti-1024x765.jpg 1024w, http://www.musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/05/salāti-640x480.jpg 640w, http://www.musudarzs.lv/wp-content/uploads/2016/05/salāti.jpg 1600w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />

ŠOREIZ RUNA IET PAR SALĀTIEM UN GARŠAUGIEM!

Ir tik ļoti daudz un dažādu zaļumu un salātu lapu, no kuriem izveidot fantastiskus salātus, ar tik ļoti atšķirīgām garšām, no vieglām, sulīgām salātu lapām līdz spinātiem un asajai rukolai, piparotajām sinepēm. Tiem ir dažādu lapu krāsas un formas, kas salātus padarīs gan interesantus, gan ļoti garšīgus un pat veselīgus. Ir arī „ātrie salāti”, kas tieši tā – izaug pāris nedēļu laikā, kā arī lapu salāti, kuriem var plūkt jau mazas lapiņas, jo tās ataug pat līdz četrām nogriešanas reizēm. Lapu kāpostus, spinātus, pakčoi salātus, mangoldu un daudzus garšaugus var izmantot ne tikai svaigā veidā, bet arī apcept, sautēt un vārīt.

Lapu salātus un lielāko daļu garšaugus vienkāršāk ir sēt jau uzreiz paliekošā vietā sagatavotā augsnē ārā, siltumnīcā, podos, konteineros. Daudzus garšaugus var audzēt visa gada garumā istabā uz palodzes -svaigi katru dienu!

Pirms sēšanas augsni sagatavojiet– uzrociet to , noņemiet akmeņus, safrēzējiet to, lai augsne būtu bez lieliem augsnes gabaliem. Vislabāk salātus ir sēt rindās, tā Jūs spēsiet atšķirt, kur ir dēsti un kur nezāles. Sēklas viegli apberiet ar augsni un nedaudz aplaistiet to, lai augsne būtu mitra, bet ne slapja. Sējot kasetēs, vienmēr lietojiet svaigu kompostu, kas būtu tīrs no nezālēm un slimībām. Dēstus kasetēs audzējiet pie 15-20 grādu temperatūras (pēc Celsija) un pārsedziet ar plastmasas plēvi vai stiklu, lai saglabātu mitrumu. Pārsegu noņemiet, kad sēklas sadīgušas. Neaizmirstiet izmantot bezmaksas pievienoto etiķeti Johnsons sēklu paciņai, lai varētu atzīmēt, kas kurā vietā iesēts. Veiksmīgākai ražas iegūšanai, veiciet atkārtotu sēšanu pēc 2-3 nedēļām.

Kad ārā sētie dēsti ir paaugušies, tos retina attālumā, kā norādīts uz sēklu paciņas. Izvēlas spēcīgāko dēstu un vājākos izrauj. Retināšana veicina arī gaisa apmaiņu augsnē, kas mazina iespēju augiem saslimt ar kādu no slimībām. Augsnei jābūt mitrai, bet ne slapjai, un tīrai no nezālēm. Dēstus, kuri tiek audzēti telpās, no kasetēm pārstāda individuāli podiņos. Dēstus vienmēr turiet aiz lapām, tādejādi mazāk iespēju bojāt kātiņu. Audzējiet līdz tie pietiekami lieli un tad izstādiet paliekošā vietā norādītajos attālumos.

Audzējiet salātus no pavasara līdz pat rudens salnām. Pavasarī un rudenī no salnām salātus var pasargāt, apsedzot tos ar agroplēvi vai audzējot lecektī. Daudzus garšaugus audzē telpās visa gada garumā, novāc pēc nepieciešamības.