freeimages.com
freeimages.com

Kā zināt, vai kartupeļi gatavi rakšanai?  Svarīgi, lai glabāšanai domāto bumbuļu miziņa būtu nobriedusi un stingra. To var pārbaudīt, ar īkšķi spēcīgi nobraukot gar mizu,- ja tā lobās, kartupeļi vel nav nobrieduši.

  1.  Ideāli ja kartupeļu rakšanas dienā, ir sauss un saulains laiks, tad kartupeļi varēs labāk apžūt. Lietus pilnīgi noteikti nav vēlams, bet apmākusies diena bez nokrišņiem arī būs gana laba.
  2. Vislabāk ja talkas dienā gaisa temperatūra ir no 10 līdz 20 grādiem. Ja būs 25-30 grādu karstums bumbuļiem tas var izraisīt pārmērīgi strauju elpošanu.
  3. Neliels vēja pūtiens kartupeļu talkas dienā nāks tikai par labu, jo bumbuļi ātrāk apžūs.
  4. Nebūtu labi, ja kartupeļu rakšanas dienā zeme ir pārlieku slapja, bet arī sausa, izkaltusi augsne nederēs – cieti zemes kukuržņi bumbuļus var savainot.Viegli mitra zemīte būtu labākais variants.
  5. Kartupeļi jāsalasa tulīt pēc tam, kad tie uzcelti virs zemes, un būtu vēlams uzreiz arī sabērt kaudzē. var arī lasīt kastēs.
  6. Salasītie kartupeļi uz pāris nedēļām jāatstāj apžūt. gan kaudzē, gan kastē saliktiem kartupeļiem labāk būs ja tie atradīsies ēnā zem kādas nojumes vai caurvējainā šķūnī – lai lietus nesaliedē un neapspīd tieša saule.
  7. Būtu labi, ja šajā laikā, kamēr bumbuļi pirms došanās pagrabā vēl laukā vēdinās, samazinātos arī gaisa temperatūra – parasti jau septembrī, vismaz naktīs, tā patiešām ir pietiekami zema. Līdz ar to arī kartupeļi veiksmīgāk pierod pie zemākas temperatūras, gatavojoties dzīvei pagrabā.
  8. Jāņem vērā, ka šajā apžūšanas posmā notiek vel kāds labs process, un tā ir kartupeļu rētu dziedēšana. Ja norokot kartupeļi savainoti, tad šo nedēļu laikā tie, pateicoties vējam un zemākai temperatūrai, paši rētas sadziedē.
  9. Nevajadzētu pieļaut, ka apžūstot kartupeļi sasvīst – ja tiem uz mizas veidojas ūdens kārtiņa, tad ļoti ātri var attīstīties dažādas puves, un viss sabērums var strauji saūt. Arī tas ir viens no iemesliem, kādēļ pēc norakšanas kartupeļus uzreiz neber maisos, bet gan kādu laiku ļauj tiem apžūt.

PADOMS. Vispareizākais , kā atlasīt labākos bumbuļus sēkli, ir jau laikus noskatīt skaistākos kartupeļu cerus, atzīmēt tos un pirms lielās talkas atsevišķi norakt šos bumbuļus, lai saglabātu sēklai.

Avots: Ievas Padomu avīze Nr.36 / Dārzam