Smilšainās, ātri iesilstošās augsnēs kartupeļus šopavasar varētu stādīt jau aprīlī – lēš speciālisti. Pavisam droši to var darīt, ja temperatūra augsnē sasniegusi +10 °C un sēklas tupeņi laikus iedzīvināti. Kādas šķirnes izvēlēties? Piedāvājums ir visai plašs, un grūti kādu nosaukt par vislabāko. Tomēr sēklas kartupeļu audzētājiem ir savas favorītes.

Izvēlas to, ko pazīst

Iegādāties sēklas kartupeļus no kaimiņa vai nepazīstama, interneta sludinājumos uzieta pārdevēja ir visai riskanti. Tāpēc iesakam uzmeklēt kādu zemnieku saimniecību un sēklu iegādāties no profesionāļa.

Agras ražas ieguvei

Ļoti agrai ražai noderēs ‘Riviera’. Šo šķirni sevišķi iecienījuši mazdārzu īpašnieki, kā arī saimnieki, kuri cenšas iegūt pēc iespējas agrāku produkciju. Pirms stādīšanas speciāli iediedzējot siltumnīcā, kartupeļus var rakt jau ap Jāņiem. Bumbuļi piebriest ļoti ātri, vidēji katrā cerā izaug pieci seši kartupeļi. Garšas īpašības tiem, protams, ir daudz sliktākas nekā vēlākām šķirnēm (laikā, kad vāc vidējo un vēlo šķirņu kartupeļus, agrie kļūst ūdeņaini un negaršīgi), tomēr pēc ziemas, kad vecie tupeņi vairs lāgā neiet pie dūšas, jaunie kartupelīši ar dillēm un biezpienu šķiet īsts kārums. ‘Rivierai’ ražība nav augsta (25–35 t/ha), jo audzētāji bieži novāc pilnībā neizaugušus bumbuļus.

“Ražas stipri ietekmē laika apstākļi. Ja agro kartupeļu veidošanās fāzē ir pietiekami silts laiks un gana mitruma (tad augi labi uzņem barības vielas), bumbuļi aug lielāki un vairāk tiek izmantots augu ražības potenciāls. Sliktos augšanas apstākļos raža var būt pat par 50% zemāka. Bumbuļu skaitu zem cera lielākoties nosaka šķirnes īpašības un fosfora mēslojums. Visvairāk fosfora vajag laikā, kad augi dzen saknes un veido stolonus. Ja šā elementa trūkst, sliktāk aizmetas bumbuļi,” stāsta kartupeļu audzēšanas speciālists.

Šķirnei ‘Impala’ veģetācijas periods ilgst vidēji 50–55 dienas. Agrīno šķirņu grupā ‘Impalai’ ir vislielākais īpatsvars, jo bumbuļi ātri piebriest un ir vienāda lieluma. Neapšaubāma šīs šķirnes priekšrocība ir augstā ražība (40–50 t/ha), bet garšas īpašības ir viduvējas.

Apmēram nedēļu vai divas vēlāka (atkarībā no tā, vai sēkla ir diedzēta vai nav) par ‘Impalu’ ir agrā galda kartupeļu šķirne ‘Arielle’. Bumbuļi tai piebriest vēlāk, zem cera ir līdz pat 20 tupeņiem, tie ir garšīgi un ar pietiekami blīvu konsistenci.

No agro un vidēji agro šķirņu grupas Latvijā par klasiku kļuvušas ‘Vineta’ un ‘Laura’. Šķirne ‘Vineta’ popularitāti ieguvusi labo garšas īpašību dēļ. Iediedzējot sēklas kartupeļus, ražu var iegūt pietiekami agri (tūlīt aiz ‘Arielles’). Kafejnīcās un ēdnīcās ‘Vinetu’ atzīst par labu šķirni, jo bumbuļus viegli nomizot (‘Vinetai’ gan ir vairāk acu nekā ‘Laurai’) un vārot tie tik ātri neizšķīst. ‘Laura’ tirgū ir ļoti pieprasīta koši sarkanās mizas un ovāli apaļās bumbuļu formas dēļ. Arī dzeltenais mīkstums ir izteikti košs, pēc vārīšanas labi saglabā krāsu. Bumbuļi nav izteikti miltaini, vārot neizšķīst, tāpēc piemēroti salātu gatavošanai. Šķirnei raksturīgs augsts ražas potenciāls: no hektāra var iegūt vidēji 35–45 tonnas, preču produkcijas iznākums – aptuveni 80%. Pērn ‘Laurai’ kopējā raža nebija liela, jo, bumbuļiem veidojoties, nebija piemēroti laika apstākļi – pavasaris iestājās ļoti strauji, attīstības procesi augos norisa sasteigti, saīsinot katra atsevišķā attīstības perioda ilgumu. Tādējādi cerā attīstījās tikai četri vai pieci bumbuļi, bet visi izauga lieli. Nodrošinot stādījumus ar sabalansētu mēslojumu, no cera var iegūt 15–20 bumbuļu.

Vienlaikus ar ‘Vinetu’ novākšanas gatavību sasniedz agrās šķirnes ‘Evolution’ kartupeļi. Iespējams, Latvijā tā gūs audzētāju ievērību, jo ir viena no agrākajām šķirnēm ar sarkanu mizu. Bumbuļi izskatās diezgan līdzīgi ‘Laurai’, bet dzeltenais mīkstums ir nedaudz gaišāks.

Zemgales reģionā daudzi iecienījuši firmas “Europlant” samērā jauno, ražīgo agro šķirni ‘Marabel’, kam ir ļoti garšīgi, miltaini, ovāli bumbuļi ar gaiši dzeltenu mīkstumu, seklām acīm. Kartupeļi piemēroti mehanizētai mizošanai un labi glabājas ziemā. Ļoti līdzīga šķirnei ‘Marabel’ ir firmas “Agrico” radītā ‘Madeleine’.