Salāti (Lactuca sativa) parasti no mietsaknes veido lapu galviņu vai lapu rozeti. Salātu ražu var ievākt apmēram astoņu līdz deviņu nedēļu ilgā periodā pēc augu iestādīšanas. Salātus stādiet pakāpeniski dažādos laikos ar pāris nedēļu intervālu, lai jums vienmēr būtu svaigi salāti.

Galviņsalātu lapas ir maigas. Ir šķirnes, kas paredzētas audzēšanai pavasari un rudenī, kā arī tādas, ko var audzēt vasarā, jo tās izzied mazāk ātri. Šķinamos salātus var audzēt tikai pavasarī, jo vasarā tie priekšlaicīgi izzied. Tie mēdz būt ar zaļām un ar sarkanām lapām. Šķinamie salāti neveido galviņas, bet lapu rozetes. No tiem pakāpeniski ievāc ārējās lapas, bet centrālās lapas turpina augt. Pie šīs grupas pieskaita arī tā sauktos “ozollapu” salātus, kuru lapām ir forma, kas līdzīga ozolu lapām. Ledus salāti veido ļoti lielas galviņas. Tos var audzēt no pavasara līdz vasaras beigām.

GALVIŅSALĀTI

  • ‘Attraktion’ – šķirne piemērota audzēšanai pavasarī, vasarā un rudenī; galviņas plati apaļas, stingras; lapas maigas; sena, izturīga šķirne.
  • ‘Kagraner Sommer 2’ – lapas dzeltenzaļas; šķirne izturīga pret izziedēšanu; piemērota audzēšanai vasarā; uzlabots sen pazīstamas šķirnes variants.
  • ‘Merveille des quatro saisons’ – intensīvi sarkanbrūnas galviņas ar spīdīgām lapām; šķirne piemērota audzēšanai pavasarī, vasarā un rudenī.

SARKANIE ŠĶINAMIE SALĀTI

  • ‘Lollo Rossa’ – kompaktas lapu rozetes, lapas stipri kruzuļainas, ar sarkanām malām; ļoti maiga garša; šķirne piemērota audzēšanai pavasarī.
  • ‘Amerikanischer Brauner’ – lapas pastāvīgi ataug; ražu iespējams ievākt ilgi; lapas ar sarkanu nokrāsu, zobainas.
  • ‘Red Salad Bowl’ – “ozollapu” salāti ar sarkanām lapām, kuru variants `Salad Bowl’ ir ar dzeltenzaļām lapām; izzied visai lēni.

ZAĻIE ŠĶINAMIE SALĀTI

  • ‘Gelber Runder’ – ļoti maiga šķirne; no aprīļa līdz maijam var izsēt tieši dobē; attālums starp augiem 15-20 cm.
  • ‘Hohlblattriger Butter’ – ļoti agra šķirne; iespējama izsēja tieši dobē no aprīļa visas sezonas laikā; neveido galviņas.
  • ‘Krauser Gelber’ – no aprīļa iespējama izsēja tieši dobē; vēli izziedoša šķirne; lapas maigas, kruzuļainas.

LEDUSSALĀTI

  • ‘Great Lakes’ – lapas zaļas; šķirne izturīga pret izziedēšanu; piemērota audzēšanai pavasarī, vasarā un rudenī; riekstiem līdzīga garša.
  • ‘Sioux’ – lapas sarkanas, kraukšķīgas; veido lielas galviņas; izsmalcināta garša; piemērota audzēšanai no pavasara līdz rudenim.
  • ‘Nabucco’ – lapas zaļas; šķirne izturīga pret izziedēšanu; veido kompaktas, vidēji lielas galviņas;  piemērota audzēšanai vasarā un rudenī.

STĀDĪŠANA UN KOPŠANA

  • No aprīļa beigām izrociet stādāmo bedri, kas ir nedaudz dziļāka un platāka par auga sakņu kamolu. Bedrē ieberiet sauju komposta.
  • Salātu stādu ievietojiet bedrē vertikāli. Noteikti pievērsiet uzmanību tam, lai šo jaunstādu saknes netiktu salocītas vai saspiestas.
  • Piepildiet bedrīti ar augsni un augu labi piespiediet. Aplaistiet caur smalku sietiņu, lai tiktu aizpildītas tukšās vietas sakņu rajonā.
  • Kad augi jau sasnieguši pietiekoši lielu izmēru, šķinamiem salātiem plūciet ārējās lapas. Savukārt galviņsalātus nogrieziet pilnībā.

Der zināt! Biežākā problēma, kas rodas salātu audzēšanā, ir stublāju veidošanās. Tas ir tas brīdis, kad auga centrs kļūst ciets un sāk veidoties ziedkāts. Kāta augšanas dēļ salātu lapas kļūst sīkstas, koksnainas un rūgtas. Pārauguši salāti ziedkopas veido pat nedēļas laikā, bet nelaikā iesēti vai nepareizi kopti salāti var izziedēt pat neizveidojuši galviņu. Neaudzējiet salātus dārza lampas tuvumā, kas deg visu nakti. Svarīgi ir, lai augsne būtu pastāvīgi mitra, jo sausumā salāti ātri izzied.

Lapu salātus ļoti labi iespējams audzēt arī dažādos pie-mērotos traukos, kur var precīzi dozēt saules gaismu, mitrumu un gaisa cirkulāciju. šāda veida traukos burvīgi izskatās kombinācijas ar garš-augiem, piemēram, sīkloku sīpoliem vai citiem atraktīviem ēdamiem augiem, piemēram, kresēm.